paulinus
piłka nożna / III liga
piłka nożna / III liga -
Oświadczenie zarządu Błękitnych w sprawie zmiany trenera
W związku z ostatnimi publicznymi wypowiedziami Pana Łukasza Woźniaka ingerującymi w wizerunek klubu oraz osoby z nim związane informujemy, iż rezygnacja z funkcji trenera przez Pana Łukasza Woźniaka była spowodowana tylko i wyłącznie względami finansowymi. Nikt nie zamierzał doprowadzać na trzy dni przed ligą do zmian na stanowisku trenera Błękitnych.
Od prawie trzech lat pierwszy zespół Błękitnych prowadzony był przez duet trenerski Łukasz Woźniak, Krzysztof Kapuściński. Obaj Panowie solidarnie odpowiadali za przygotowanie drużyny oraz wyniki przez nią osiągane. W tym okresie Pan Łukasz Woźniak pobierał z klubu dwa wynagrodzenia. Jedno jako trener, drugie jako zawodnik. Pomimo zapewnień Pana Woźniaka co do gotowości do gry jako zawodnik w pierwszym zespole lub w zespole rezerw oraz treningów, nie wystąpił on w żadnym mistrzowskim spotkaniu ligowym III ligi lub klasy okręgowej poprzedniego sezonu. W związku z taką sytuacją, zarząd już w czerwcu tego roku zdecydował o nie przedłużaniu kontraktu zawodnika dla Pana Woźniaka o czym został poinformowany.
Wobec takiej decyzji zarządu Pan Łukasz Woźniak poprosił o podwyższenie pensji trenera, gdyż jak to ujął „nie będzie trenował poniżej określonej przez niego sumy, bo ma swój honor”. Stanowisko zarządu pozostało jednak nie zmienione, a Pan Łukasz Woźniak nie przyjmując nowych warunków umowy zrezygnował z funkcji trenera Błękitnych.

Informujemy również, iż co pół roku zarząd upominał Pana Łukasza Woźniaka o podjęcie i ukończenie kursu trenera II klasy, który niezbędny jest do prowadzenia zespołów ligowych na tym poziomie rozgrywkowym. Do dnia dzisiejszego Pan Łukasz Woźniak nie rozpoczął takiego kursu i nie posiada wymaganej przepisami PZPN licencji trenera.

W związku z zaistniałą sytuacją zdecydowano, że od 15 sierpnia pierwszym trenerem KP Błękitni Stargard pozostanie Krzysztof Kapuściński, który posiada odpowiednią wiedzę, doświadczenie i kwalifikacje w postaci licencji trenera II klasy, która upoważnia do prowadzenia zespołów ligowych.

zarząd KP Błękitni Stargard

poprzedni kwiecień 2024 nastepny
inne/inne sporty: 1
piłka nożna/Ekstraklasa: 1